Pandemi döneminde çeşitli komplo teorilerine konu olan 5G teknolojisinin insan sağlığını tehdit ettiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmadığı, yeni bir çalışmayla bir kez daha kanıtlandı.
Araştırmacılar, halk arasındaki şüpheleri “bilimsel verilerle tamamen ortadan kaldırmak” amacıyla, insan deri hücrelerini aşırı güçlü 5G dalgalarına maruz bıraktı. Sonuçlar, 5G’nin izin verilen seviyelerinde insan cildine zarar vermediğini gösterdi.
Almanya’daki Constructor Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, PNAS Nexus adlı bilimsel dergide yayımlandı. Araştırmada iki farklı insan deri hücresi türü, normal güvenlik sınırlarının çok üstündeki 5G elektromanyetik dalgalarına 2 saat ve 48 saat boyunca maruz bırakıldı. Bulgulara göre bu dalgalar, hücre yapısında bozulmaya veya zarara yol açmadı.
Cep telefonları, Wi-Fi ve hücresel veri gibi teknolojiler aracılığıyla veri alışverişini elektromanyetik dalgalar kullanarak yapıyor. Bu dalgalar belirli frekans aralıklarında çalışıyor. 4G ağlarında yaşanan frekans yoğunluğu ve hız sınırlamaları nedeniyle, daha yeni frekansları kullanan 5G teknolojisi 2018’de devreye alındı.
5G dalgaları insan bedenine giremiyor
Şu anda 5G ağları 6 GHz altı frekanslarda çalışıyor. Ancak yakın gelecekte bu sınırın 24.3 – 43.3 GHz aralığına kadar çıkması planlanıyor. Bu kulağa korkutucu gelse de, elektromanyetik dalgaların dokulara nüfuz derinliği frekansa bağlı olarak azalıyor. Örneğin, 3 GHz altındaki dalgalar cilde en fazla 10 mm kadar nüfuz ediyor. 10 GHz üzerindeki dalgalar ise yalnızca 1 mm derinliğe ulaşabiliyor. Bu nedenle, daha yüksek frekanslı 5G dalgalarının etkisi cilt yüzeyiyle sınırlı kalıyor.
Bu çalışma, 5G üzerindeki şüpheleri ortadan kaldıracak gibi görünüyor ancak farklı bilimsel ekiplerin daha fazla çalışma yapması durumunda yeni sonuçlar ortaya çıkacak mı, izliyor olacağız.
Teknoloji Haberleri sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.